Hypernatriëmie

Penvoerder: Joachim Weigel

Algemeen

Definitie: plasma natrium >150 mmol/L

Symptomen: dorst, gedaald bewustzijn, convulsie, coma, focale neurologie

Oorzaken:
Capture

Behandeling

Ondanks een verhoogde plasma toniciteit zullen de hersencellen altijd proberen een normaal celvolume te behouden ter voorkoming van celdysfunctie door oedeem. Hersencellen beschikken over een snel (uren) en langzaam (dagen) adaptatiemechanisme. Wanneer er sprake is van chronische (langdurige) hypernatriëmie moet de snelheid van correctie ook traag zijn ter voorkoming van het ontstaan van celzwelling van de hersenen (osmotische watershifts naar de cel toe door relatieve hypertoniciteit van de de hersencel tov plasma). Hersenoedeem is een groot probleem, omdat verhoogde intracraniële druk tot inklemming kan leiden.
Preventieve maatregelen en vooral het anticiperen vormen de hoeksteen bij het voorkomen van hypernatriëmie. Wanneer er een duidelijke stijgende tendens is in het serum natrium gehalte is het aanpassen van eerder ingestelde therapie noodzakelijk. Bijvoorbeeld het aanpassen van vochtbeleid bij extra-renale verliezen door meer water per sonde te geven. Een éénmaal gemanifesteerde hypernatriëmie is vaak lastiger te corrigeren.

Algemeen:
– Snelle correctie bij snel, acuut ontstane symptomatische hypernatriemie (convulsies, coma).
– Correctiesnelheid in geval van acute symptomatische hypernatriëmie: 1 – 2 mmol/L/uur totdat neurologische tekenen afnemen en mag algemeen niet meer bedragen dan 8 mmol/L/24 uur.
-Belangrijk om te onthouden is dat er enige voorzichtigheid geboden is bij de correctie van hypernatriemie daar de snelheid van correctie niet altijd voorspelbaar is. Vaak is een lichte correctie van de hypernatriemie voldoende om neurologische symptomen te doen verminderen.
-Regelmatige controle van het serum natrium is aangeraden om overcorrectie te voorkomen. Bij te snelle correctie kan het nodig zijn om het serum natrium weer te doen laten stijgen.

Behandeling:
1. Bereken watertekort.
2. Bereken benodigde hoeveelheid infuus om target ( 3. Verwachte verandering serum natrium
Rekenvooroorbeeld: serum natrium 160 mmol/L, lichaamsbewicht 80 kg, TBW = 60% van het lichaamsgewicht (LG) = 80 * 60% = 48 kg; sNa: serum natrium (mmol/L)
Formule watertekort = 0,6 * LG * (sNa/140 – 1)
Watertekort = 0,6 * 80 (160/140 – 1) = 6,9 L
Benodigde hoeveelheid infuusvloeistof om het serum natrium te doen dalen met 8 mmol in het eerste 24 uur:
Benodigde infuusvloeistof (L) =
= 0,6 * LG * sNa/([sNa-8] – 1) =
= 0,6 * 80 (160/152 -1) =
= 2,5 L G5% in de 1ste 24 uur
Verwachte verandering serum natrium:
Formule ΔNas (na 1L) = [Na]infuus – [Na]opname / TLW+1
ΔNas(na 1L NaCl 0,9%) = 154 – 160 / 48 + 1 = – 0,12 mmol/

 

Capture

Capture

 

© 2013 JVB